Kontakt

Białko podstawą diety proteinowej

Białko jest jednym z najważniejszych składników naszej codziennej diety. Bierze ono udział w wielu procesach, a poza tym jego dość istotną rolą, jest także funkcja budulcowa mięśni oraz tkanek.

białkoW sytuacjach, kiedy naszemu organizmowi nie są dostarczane żadne inne źródła energetyczne, to właśnie białko umożliwia nam prawidłowe funkcjonowanie każdego dnia. Ta zdolność białek została wykorzystana również w diecie Dukana.

Białka, nazywane również proteinami, są tak samo jak sole mineralne oraz witaminy, niezbędne nam do życia. Poszczególne białka cechują się różną wartością odżywczą – na przykład białko o najwyższej wartości znajdziemy w mleku oraz w jego przetworach.

Dieta Dukana została opracowana w ten sposób, by to właśnie białko pełniło w czasie kuracji najbardziej istotną rolę. Produkty proteinowe spożywane są już w pierwszej fazie kuracji, czyli w fazie uderzeniowej. W kolejnych etapach diety do białek dołącza się kolejne składniki (warzywa, owoce, produkty skrobiowe).

By jednak być przekonanym o tak bardzo ważnej roli białka, dowiedzmy się, jakie jeszcze funkcje jest ono w stanie pełnić rolę w naszym organizmie:

  • białko bierze udział w regulowaniu procesu przemiany materii,
  • skutecznie pomaga w utrzymywaniu odpowiedniej bariery odpornościowej organizmu, ochraniając nas przed działaniem wirusów oraz drobnoustrojów,
  • uczestniczy w transporcie najważniejszych substancji odżywczych do poszczególnych komórek,
  • pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu,
  • redukuje uczucie głodu,
  • dostarcza energii.

Białko ponadto odgrywa niesłychanie ważną rolę w procesie zrzucania zbędnych kilogramów. To właśnie proteiny posiadają właściwości odchudzające, pomagając nam spalić zbędne kalorie. Na tym założeniu głównie opiera się więc dieta opracowana przez doktora Dukana.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.